Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

2,1 miljoen Nederlanders niet gelukkig met hun werk

Één keer per jaar, op 20 maart, is het de Internationale Dag van het Geluk. Reden voor het CBS om de jaarlijkse gelukscijfers over Nederland weer eens onder de aandacht te brengen. Die zijn al sinds 2013 stabiel: 91% van ons zegt gelukkig te zijn. Het CBS onderzocht ook geluk en werk. Van de mensen met werk is 84% daarmee tevreden. 80% van de werkenden is ook tevreden met zijn of haar dagelijkse bezigheden. Kortom, we mogen niet klagen! Toch?

Afbeelding 1 klavertje vier

Laten we het onderzoek eens wat beter bekijken. Ruim 7 duizend mensen deden er in 2017 aan mee. Bij een score van 7 of hoger spreekt het CBS van ‘gelukkig’ of ‘tevreden’, bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ of ‘niet tevreden, niet ontevreden’ en bij scores van 1 tot en met 4 is dat ‘ongelukkig’ of ‘ontevreden’.

Dat geeft een ander beeld. In ons welvarende, westerse, maakbare land geeft 15% van de werkenden zijn of haar werk een 6 of lager. En 19% geeft zijn of haar dagelijkse bezigheden een 6 of lager.

Een 6 of lager. Voor de goede orde: in basisschooltaal is alles onder de 5,5 een onvoldoende en alles tussen 5,5 en 6,4 is matig. Daar hoefde ik vroeger niet mee thuis te komen. En hoeveel kleine zesjes en magere zeventjes er tussen die tevreden en gelukkige werkenden zitten, heb ik niet kunnen achterhalen.

Ook psycholoog Onno Hamburger houdt zich al sinds 2001 bezig met geluk en doet sinds 2011 onderzoek naar gelukkig werken. Zijn onderzoekscijfers laren zien dat mensen met werk gemiddeld een 7,1 scoren op geluk in het werk. Bijna een kwart van de werkenden geeft zijn werk een 6 of lager. In zijn woorden: deze mensen zijn niet erg gelukkig of zelfs erg ongelukkig in het werk. Als je uitgaat van 8,6 miljoen werkenden in Nederland (derde kwartaal 2017), dan zijn toch zo’n 2,15 miljoen mensen niet erg gelukkig of zelfs ongelukkig in hun werk. En da’s best veel.

Wat moeten we met die wetenschap? Moeten we iets aan ons werkgeluk doen, of moeten we maar gewoon accepteren dat je nu eenmaal niet alles kunt hebben en onze zegeningen tellen?

Dat laatste vind ik altijd een beetje een dooddoener. Stel je voor dat je naar huisarts gaat omdat je linkerarm erg pijn doet als je ‘m gebruikt. Dan zit je er ook niet op te wachten dat zij je naar huis stuurt met de boodschap dat je dan maar zo veel mogelijk met je rechterarm moet doen. Dat nu eenmaal niet heel je lichaam fris en fruitig kan zijn en je blij moet zijn met elk lichaamsdeel dat geen pijn doet en wel goed werkt. Liever heb je dat ze kijkt waar de pijn vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Misschien wordt je linkerarm nooit meer helemaal pijnvrij, maar je wilt toch op zijn minst kijken wat er haalbaar is.

Zo zie ik ons werk ook. Natuurlijk is er meer in het leven dan werk. En als ik moest kiezen tussen goed werk of een goed werkende linkerarm, dan wist ik het wel. Maar dat wil niet zeggen dat je het er per definitie maar bij moet laten zitten als je het echt met tegenzin naar je werk gaat. Als het je meer energie kost dan het je oplevert. Als je je dagelijks afvraagt waar je het eigenlijk voor doet. Als de financiële beloning amper opweegt bij wat je inlevert. Dan mag je argumenten als ‘ik moet blij zijn dat werk heb’ en ‘je kunt nu eenmaal niet alles hebben’ achterwege laten en kiezen voor een gelukkig werkend leven.

Maar mocht je dat nou lastig vinden, om je eigen werkgeluk zoveel prioriteit te geven dat je er daadwerkelijk iets aan wilt doen, denk dan eens aan de mensen voor wie je je werk doet. Uit het internationale World Happiness Report blijkt namelijk dat gelukkige mensen productiever, creatiever en innovatiever zijn op het werk en bovendien minder verzuimen. Jouw cliënten, leerlingen, gasten of klanten hebben baat bij jouw werkgeluk. Hoe gelukkiger jij bent, hoe meer je voor hen kunt betekenen. En dat lijkt me het nastreven wel waard.

Gun jij jezelf meer werkgeluk? Voor jezelf en voor de mensen voor wie je werkt of zou willen werken? En, laten we eerlijk zijn, voor de mensen met wie je samenleeft... Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingswandeling. Door het wandelen, de natuur, de frisse lucht en de ruimte die ik je bied, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nu werkelijk wilt in je werkende leven. En ook hoe je daarnaar op weg kunt gaan. Zodat werk weer bijdraagt aan jouw levensgeluk. Meer weten? Neem dan contact met mij op.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn onlangs verschenen boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!